• Vrouwkensvaartsestraat 12D 5165NP WASPIK
  • 0416-217017

Controleer of uw inloggegevens zijn gestolen en zorg voor maximale veiligheid

dooradmin

Controleer of uw inloggegevens zijn gestolen en zorg voor maximale veiligheid

De politie neemt regelmatig gegevens in beslag die zijn verzameld door een crimineel netwerk van softwarerobots dat inbreekt in computers. Zo’n netwerk noemen we een botnet. Zonder dat je het beseft, worden deze data ingezet voor uiteenlopende vormen van oplichting waaronder phishing of om een website plat te leggen. Tussen de illegaal verkregen gegevens kunnen ook uw e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden zitten. Het feit dat een netwerk is opgerold betekent niet dat deze gegevens nu veilig zijn. Het is mogelijk dat ze zijn doorverkocht aan andere (criminele) partijen.

 

Wat kunt u er zelf aan doen?

Digitale veiligheid is helaas niet te garanderen. U kunt wel maatregelen nemen om de kans, om slachtoffer van cybercriminaliteit te worden, zo klein mogelijk te maken.

·       Check regelmatig of uw e-mailadres voorkomt in de gegevens die in beslag zijn genomen door de politie via deze pagina (let op: deze checkfunctie is gemaakt voor Internet Explorer). Zo weet u dat een door u gebruikte computer dus geïnfecteerd is of is geweest. Als hieruit blijkt dat uw inloggegevens zijn gestolen, kunt u maatregelen nemen, bijvoorbeeld door het wijzigen van het wachtwoord van het account waar de inloggegevens van zijn. Komt uw adres niet voor in de inbeslag genomen inloggegevens, dan krijgt u géén mail van de politie. Dit betekent alleen dat uw gegevens niet voorkomen in de datasets die zij in beslag genomen hebben. Maar: uw computer kan besmet zijn (geweest) door een ander botnet dat nog niet opgerold is.

·       Zorg dat uw computer goed beveiligd is en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn. Dit wordt door Microsoft geïnitieerd. Dus laat de updates zeker doorlopen en onderbreek ze niet.

·       Maak gebruik van een virusscanner. Om dit te organiseren levert Really-IT de volgende generatie antivirus, ofwel Endpoint protection. Deze beschermt u mede tegen ransomware en cryptowall virussen.

·       Daarnaast is het belangrijk dat je een goede firewall hebt. Dit wordt op de router geregeld. Hier kan Really-IT bij ondersteunen.

·       Zorg voor een anti-spyware-advertentieblokker (apps die advertenties tegen houden die mede een virus kan bevatten).

·       Gebruik een goed wachtwoord en verschillende wachtwoorden voor al uw websites. Zie ons eerdere bericht hierover. Verander regelmatig uw wachtwoorden en controleer deze bijvoorbeeld via haveibeenpwned.com.

·       Maak regelmatig een back-up van uw documenten. Hier kan Really-IT u mee helpen door gebruik van de dienst ‘online back up’.

·       Klik niet op onverwachte linkjes. Als u twijfelt kunt u de link controleren door met de muis op de link te gaan staan en NIET te klikken, dan kunt u zien welke website er daadwerkelijk achter zit.

·       Geef nooit uw inloggegevens af.

·       Installeer alleen officiële/legale software. Download dus geen programma’s of tools van een Spotnet downloadsite. Download software alleen vanaf de officiële website van de softwaremaker.

 

Het zou mooi en vooral heel nuttig zijn als we met dezelfde vanzelfsprekendheid om de zoveel tijd checken of onze internetgegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen. Dat kan veel narigheid besparen en helpt om criminelen de voet dwars te zetten.

Over de auteur

admin administrator