• Vrouwkensvaartsestraat 12D 5165NP WASPIK
  • 0416-217017

Digitale veiligheid

dooradmin

Digitale veiligheid

Digitale veiligheid is goed voor je online privacy. Dat geldt ook voor cookies verwijderen, VPN-diensten of specifieke privacy-instellingen op je pcop Android en op op iPhones en iPads.

WAT KUNT U ZELF DOEN?

  1. Let goed op
    Goed opletten blijft het belangrijkste. Bekijk de trucs van criminelen bij WhatsApp-fraude en Marktplaats-oplichting.
  2. Kies goede antivirussoftware
    Een goede virusscanner beschermt je pc tegen ransomware (gijzelsoftware), malware en nepmails (phishing).
  3. Goed wachtwoordbeheer
    Maak sterke wachtwoorden. Zie ons advies voor een goed wachtwoord. Een wachtwoordmanager is ook handig. Dit programma slaat wachtwoorden op in een kluis die je beveiligt met een hoofdwachtwoord. Er zijn 19 gratis en betaalde wachtwoordmanagers getest. Advies is Keepass, 1password, PassPortal  of de apple sleutelhanger te gebruiken. Controleer af en toe of je wachtwoorden niet zijn gelekt of gehackt. Bijvoorbeeld via haveibeenpwned.com of Password Checkup voor Chrome.
  4. Gebruik tweefactorauthenticatie
    Bij tweefactorauthenticatie gebruik je naast een wachtwoord vaak een extra code of app. Die hoef je meestal maar 1 keer per apparaat of 1 keer per maand te bevestigen. Ook kan deze bij iedere toegang vanaf het internet worden gevraagd. 
  5. Maak back-ups
    Maak een back-up voor als er toch iets fout gaat. Het veiligste is om dagelijks of 2x dagelijks een online backup te maken.

DE GROOTSTE DIGITALE GEVAREN

  • WhatsApp-fraude: bekende personen vragen om geld.
    Tip: Geloof dit nooit.
  • Ransomware: gegevens gijzelen voor losgeld. De malware versleutelt je pc of persoonlijke bestanden. Criminelen eisen honderden euro’s losgeld om de blokkade op te heffen.
    Tip: Really-IT levert hier Antivirus Endpoint Protection voor.
  • Phishing: malware en gegevensdiefstal. Virussen en andere malware komen binnen via kwaadaardige programmatjes en websites en via bijlages en links van nepmails. Bekijk onze tips voor het herkennen van nepmails (phishing).
    Tip: laat je computer een aantal keren per jaar door Really-IT opschonen.
  • Nepbellers: nepmedewerkers van Microsoft of andere bellers bellen je op om je zogenaamde computerproblemen op te lossen of proberen je inloggegevens te stelen.
    Tip: Ga hier niet op in want Microsoft, Google, banken of andere legale partijen bellen hier niet over.

Twijfelt u dan kijken we graag met u mee 0416-217017 (8:00-17:30)!

Over de auteur

admin administrator